söndag 6 mars 2011

Zombie


Jag har alltid gillat zombie-filmer. Konceptet fascinerar mig; de döda blir levande igen och försöker äta de levande. Vi blir vår egen fiende och en apokalyps är oundvikligt. En sjukdom likt pesten sprids snabbt och gör att vi först blir sjuka, dör och sedan vaknar igen för att äta våra vänner och släktingar. Panik utbryter och man kan inte lita på någon. Vad skulle du göra för att överleva? 


Filmkonceptet är inte nytt då den första zombie-filmen gjordes 1968 och hette "Night of the living dead" men de senaste åren har temat blivit mycket populärt det har kommit fler och fler filmer. Även en tv-serie som heter "The walking dead" och är hittills jättebra. Jag och Per att snart sett hela första säsongen.



I de fösta filmerna har man ingen förklaring till varför de döda börjar leva igen och man talar guds straff. Nu mera är det vetenskapliga eller militära experiment som urartat.

Oavsett vad orsaken är så är det intressanta i filmerna hur människorna gör för att överleva. Vilket är det mest smarta och effektivaste vapnet? Vilken bil är bäst? Vart är säkrast att slå läger? Hur mycket och vad ska du bära med dig? Och fram för allt: skulle du klara av att döda dina när och kära om de blir zombier? 

Det finns till och med böcker om hur man överlever en zombie-apokalyps.



En annan mer rolig fråga är vad man skulle kunna hitta på i en övergiven storstad? Vilka butiker skulle du plundra? Vilka bilar skulle du köra runt i som en biltjuv? Vilka lyxhus skulle du passa på att sova i? 

Det som jag ofta stör mig på i dessa filmer är att när allt går fel vid någon tidpunkt, då beror det oftast på en skitsak. Till exempel: huvudpersonerna lyckats bygga upp någon form av skydd, typ att de har isolerat en byggnad så lyckas zombierna ändå ta sig in på grund av att någon glömt låsa en bakdörr eller för att någon störig karaktär ballar ur och gör något dumt som riskerar allas liv. Kort och gott så beror vändningen i filmen oftast på att någon är dum i huvudet och oförsiktig. Detta stör mig... Men jag antar att det är svårt att få fram ett "lyckligt" slut i dessa filmer.

Jag har långt ifrån sett alla zombie-filmer men här är några som jag sett och vill dela med mig av:

Shawn of the dead.


Enligt mig en av de bästa zombie-filmerna ever! Det är en brittisk parodi och komedi men blir på något sett realistisk. Och fram för allt väldigt rolig. Karaktärerna lever sina vanliga liv och märker inte tecknen runt omkring dem på att något är fel, för än de en dag vaknar upp och hela London är full av Zombier. Samma killar som i Hot fuzz spelar huvudrollerna. Väldigt rolig och jag rekommenderar den.



Resident Evil


Från början ett playstation-spel och filmen har ganska lite med spelet att göra. Spelet var väldigt läskig då jag minns att jag brukade kolla på när brosan spelade det men jag vågade själv inte spela.
I denna film-serie (det finns totalt fyra stycken filmer) handlar det om olagliga vetenskapliga experiment som utförs av ett stort företag i ett underjordisk labb. Ett virus som odlats fram i labbet sprids i ventilationssystemet och hela personalen smittas. En militärstyrka tar sig ner i labbet för att se vad som gått snett och blir inlåsta då en superdatorn är programmerad så att smittan inte sprids. Bra actionfilm.

Zombieland


Galnakosjukan bli galnamänniskosjukan och i filmen får vi följa en nörd som överlevt genom att aldrig ta onödiga risker och leva efter en överlevnadslista som han själv gjort. Han stöter på en stöddig cowboy och två stencoola systrar och efter lite komiskt drama så blir de en grupp som försöker hitta någon form av glädje och säkerhet i tillvaron. Rolig och lärorik, dock inte världens bästa slut.

Fido


Komedi eller snarare svart komedi. Det utspelat sig i ett alternativt 1950-tal där man har lyckats bygga upp ett fungerande samhälle igen efter zombie-attacken och även lyckats tämja zombierna och ha de som personliga tjänare. Rika människor har råd med zombie-tjänare och ordentliga begravningar till sig själva där man hugger av huvudet så att man inte kan leva igen. Detta blir en samhällsfråga och klassfråga då fattiga människor inte har råd med ordentliga begravningar och därför riskerar att bli tjänare åt de rika när de dör. Filmen är i en samhällskritisk film med dolda budskap. En fin film om man får säga så om en zombie-film.

Dawn of the dead


Olika människor vaknar upp en morgon och tvingas fly sina hem då deras familjer blivit zombier över natten. De tar sig till ett shoppingcenter för att ta skydd. Väldigt smart val då allt man kan tänkas behöva för att överleva finns där. Det är en godkänd och men förutsägbar film.

Zombie strippers


Ett militärprojekt urartar och en smittad soldat tar sig till en stripklupp där han överfaller en strippa som i sin tur blir smittad. Denna strippa spelas av den berömda porrstjärnan Jenna Jameson och vi finner även Robert Englund (Freddy Krueger - Terror on Elmstreet) som den sliskiga klubbägaren. Kvinnor reagerar annorlunda på sjukdomen och blir inte hjärndöda även om de får en blodtörst. Det blir som en superdrog för dem och blir på något sätt oemotståndliga för männen och strippar bättre än någonsin. Låter som en våt dröm för en zombieälskande tonårskille men den får bara godkänt. Schyst idé till film, men resultatet kunde varit bättre.

28 dagar senare


Dock är jag lite osäker på om denna film faller in i zombie-filmkategorin då de smittade beter sig annorlunda. De springer istället för hasar sig fram, blir väldigt aggressiva och spottar blod. Det är absolut en apokalypsfilm och handlar om en man som vaknar upp efter att ha legat i koma i nästan en månad och finner hela London övergiven. Det var knepigt och dyrt att spela in filmen då man filmat på väldigt kända platser i London och spärra av de delarna inför inspelningen var inte lätt. Bra film som balar ur lite i stutet.



Snart kommer en svensk zombie-film; Zon 261. Det finns fler men denna vekar mest påkostad och stor.

http://www.youtube.com/watch?v=_TPayg8bgGw


PS. Min storebror har medverkat statist i en amatör-zombie-film och vad jag fått höra så var regissören väldigt nöjd med Robins insats. Man blir lite stolt :)

zombie-robin






Zombie-kitten! Cute!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar