tisdag 22 februari 2011

Monica wannabe

Okej, jag har fått höra av både vänner, Per, ex-pojkvänner och andra bekanta att jag påminner om Monica Gellar i vänner... Jag snackar om att städa. Jag anser, liksom min familj och släkt, att det är normalt att dammtorka, dammsuga, skura golv, städa toaletten, badkaret/duschen och plocka upp saker en gång i veckan. Gärna innan helgen. Det tillhör vardagsagendan att diska och bädda sängen, helst innan man går till jobbet. Men vad jag har förstått så är detta inte norm bland vänner och bekanta. Jag påstår absolut inte att mina vänner är lortgrisar eller lever i kaos men jag sticker uppenbarligen ut. Perfektionist, även kallad. Okej, jag har lyckats skapa förvåning och fascination när jag varit först uppe dagen efter en fest (hos någon annan) och börjat plocka upp burkar, skräp, diska och fixa frukost till de sjusovande bakistrollen som sover där de landat kvällen innan. Men jag kan helt enkelt inte kunnat låta bli...

Kom nu att minnas att jag brukade gå hem till  kompisar när jag var liten och frågade om jag fick städa deras rum.. Hmm.. Kanske inte är helt normalt när jag tänker efter.. 

Monica Geller i tv-serien Friends
 Saker jag avskyr:

- Damm och grus som fastnar under strumporna. Jag ryser av detta!
- Tandkräm och tvålstänk på badrumsspegeln. Accepteras ej!
- Blöt och kladdig diskbänk och spis. Det ingår i alla högsta grad att torka bänk och spis när man diskar.
- Obäddade sängar. Ett stökigt sovrum blir ännu stökigare när sängen inte är bäddad och det kan bli mycket mer ordning bara genom att bädda. 


Lika bra Per har den här listan och nöter in den innan vi flyttar ihop.

Dessutom mår jag psykiskt väldigt dåligt när det är rörigt och skitigt omkring mig. Vilket gör att jag mår så mycket bättre och kan ta tag i saker när det är rent och ordning omkring mig. Och ärligt talat, mår inte alla bättre av att befinna sig i en fin miljö? 
Jag finner dessutom tillfredsställelse och att jag varit nyttig efter att storstädat. Gärna av att ha gått igenom skåp och lådor och av bara vetskapen att bakom skåpluckorna och lådorna råder ordning är en njutning för mig. Kära Bullen, är jag normal?

Monica Geller

För att inte tala om när jag är värdinna. Inget lämnas åt slumpen! Viktigast av allt är att toaletten är ren och välkomnande. Gärna ett tänt doftljus på handfatet och absolut rena gästhandukar. Men detta är något som jag är uppvuxen med, jag pratar inte bara om min mamma utan också resten av släkten har denna standar när det väntas besök. Sedan tycker jag att det är väldigt roligt att vara värdinna, och Per tycker om att vara värd. Fatta vilka middag vi kommer kunna ordna för vänner och familj ;)

Till och med brosan som hade ett av de stökigaste tonårsrummen som skådat denna värld utbyter och delar med sig numera av sina städtips på familjemiddagarna. Och han, liksom alla andra i familjen, värdesätter hemmet. Vi kanske inte är pedanter utan bara vårdar det vi gillar mest. Vårt hem.

1 kommentar:

  1. Hahahaha
    Jag kommer ihåg att du städade mitt rum i högstadiet några ggr :)
    Du e rolig du men en jätte bra värdinna:)

    Ta de lugnt med städningen nu.
    PUSS

    SvaraRadera