tisdag 20 mars 2012

Sagor på film

En ny trend inom tv och film som jag märkt på sistone är sagor. Klassiska sagor har gjorts om till filmer och serier i en modern tolkning och mindre barnvänligt. Kanske inte så unikt och det har gjorts förr men just nu släpps film på film med just detta tema, därför vågar jag kalla det en trend.
Mest populär är Snövit, det kommer två filmer om henne i år plus att det går en tv-serie med henne som huvudperson.



Snow white and the huntsman 2012
Mirror mirror 2012

Dvärgarna tränar henne att slåss!

Rödluvan 2011
 


 Ser fram emot att se dessa filmer.

Once upon a time - från ABC

En serie som jag fastnat helt för är Once upon a time. I denna serie får man se en annan sida av sagorna som man inte fick veta som barn, dessutom är alla karaktärerna i sagorna kopplade till varandra på olika sätt.
Den onda häxan som försöker döda Snövit hämnas på alla sagofigurer och deras lycka genom att lägga en förbannelse på alla. De skickas till en plats där "happily ever after" inte finns.. det vill säga vår värld. Alla sagofigurer minns inte vilka de egentligen är utan lever vanliga liv i en liten kuststad utanför Boston, där själva häxan är borgmästare. Innan denna förbannelse skedde fick Snövit tillsammans med sin prins en liten dotter. Denna dotter är den enda som kan bryta förtrollningen men då måste hon först skickas iväg och skyddas från förbannelsen för att sedan återvända på sin 28-årsdag. Låter flummigt men den är riktigt bra :)

Prinsessorna i denna tv-serie är knappast som vi minns dem i Disneys filmer. Där de är felfria, kan sjunga som popstjärnor, är typ 16 år gamla men har en kropp som en vältränad 24-åring och kan prata med djur. Här är dem mer mänskliga och man kan identifiera sig med dem. Dem gör fel val, blir sårade, blir arga men kan också resa sig ur askan och slå tillbaka. Dessutom har de inte alltid klänning på sig och utan mer praktiska kläder för skogslivet.

Dottern Emma återvänder

Snövit

Häxan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar