tisdag 20 augusti 2013

En försenad tonårsperiod..

Det här med att färga håret lila och ha tandställning är ju något som vanligtvis tillhör tonåren.. vanligt vis, ja. Men Therése är inte som andra flickor.. eller kvinnor. Denna period kommer först nu vid 27-års åldern. Visst, hårfärgningen var ett misstag som visade sig vara fabulous för mig. Men det här med tandställning är något som jag trodde att jag skulle slippa i livet då jag alltid tagit väl hand om mina tänder och varit en lydig patient. Men icke..

De senaste åren har mina lite lätt "charmigt" sneda tänder flyttat på sig och förvandlats till ett bett som inte är till någon annan nytta än att ge mig huvudvärk. I kombination med att jag har haft lite lätt sneda tänder från början, vuxit, fått visdomständer och att jag gnagt tänder på nätterna har lett till att jag har fått överbett och att vissa tänder inte ens nuddar varandra. I nuläget ligger hela min käkbelastning på 4 stackars käktänder (längst bak i munnen) vilket leder till huvudvärk. Samt att jag inte kan tugga ordentligt eller bita av saker. Kort och gott; mina tänder funkar inte som de ska. Det är inte bara frågan om utseende utan de funkar faktiskt inte! Lösningen på detta är tandställning. Räls i under- och överkäken i typ ett år. Hurra... Och det måste ske snart! Ju äldre man blir ju mer sätter sig skelettet och då finns ingen återvändo.
I övrigt har jag ganska starka och friska tänder i övrigt. Inga hål, väldigt lite tandsten och fortfarande ganska vita.

Något som gör mig väldigt ledsen och irriterad är att mamma påpekade i min ungdom för min dåvarande tandläkare att jag kanske borde få tandställning eftersom jag hade lite snett bett redan då. Den tandläkaren tyckte att det var onödigt och att bettet skulle rätta till sig. Vilket stämde till viss del, för lite rakare blev det men min nuvarande tandläkare säger att det var ett misstag.. Att detta inte skulle ha skett om mina tänder hade fått bli raka och fina tidigt i tonåren med hjälp av en tandställning.

Och jag som alltid har varit en sådan duktig patient! Jag till och med tyckte om att gå till tandläkaren när jag var liten! Jag menar, man fick uppmärksamhet, en leksak, det smakade banan i munnen hela dagen och man slapp borsta tänderna på kvällen. Som vuxen så har jag gått regelbundet till tandläkaren och jag har alltid följt de instruktioner som jag fått. Och detta är tacken.. "Nu när du är gammal nog att betala för dig så kläcker vi bomben om att du borde ha tandställning. 30 000kr kommer det kosta." Tack så j*vla mycket då!
Men försäkringskassan kommer att betala 85% av kostnaden.. Tack och lov. Så det kommer kosta mig "bara" några tusen.. Alltid nått..

Så i september ska jag till specialisten och diskutera tandställning och  i oktober ryker mina visdomständer. Fortsättning följer.

Kan jag få en rosa?

Gwen Stefani

Tom Cruise

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar